Att leva länge och väl – råd för ett friskt åldrande
Lev länge och väl.
Ja, det är titeln en bok som nu är aktuell och som beskriver vilka möjligheter vi har att leva ett långt och aktivt liv. Boken är skriven av Kerstin Brismar som är senior professor på Karolinska Institutet och specialistläkare i endokrinologi och diabetes. Hon har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt livsstilssjukdomar och hur vi ska kunna undvika dem.
– Bra kost, goda motionsvanor, återhämtning och tillräckligt med sömn är de viktigaste ingredienserna för ett friskt åldrande, menar hon men lägger också till det betydelsen av att ha ett meningsfullt och socialt liv.
Kanske inget nytt under solen, men vad är det då som gör att allt för många ändå har så svårt att leva efter detta?
– Vi har en tendens att ge efter för stunden och välja snabba njutningar, medan det långa perspektivet är svårare att hålla i minnet, menar Kerstin.
Kerstin har medverkat som expert i SVT-serien ”Bästa dieten” och är nu alltså aktuell med en bok som innehåller hennes bästa livsstilstips för att bädda för ett långt och friskt liv.
– Även små förändringar har positiva effekter och att bara promenera lite extra varje dag och kanske skippa kvällsmackan gör mer än vad många kanske tror, säger hon.
Men det viktigaste och kanske mest glädjande är att det aldrig är försent att förändra sina levnadsvanor. Detta har Kerstin nämligen själv gjort.
– Jag har slarvat mycket genom åren med min livsstil och har till och med varit rökare, berättar Kerstin.
Numera lever hon dock som hon lär och mår mycket bättre. Vid 75 års ålder är hon fullt verksam som läkare och författare.
Kerstin vill nu sprida budskapet om hur mycket av allvarliga sjukdomar som kan leda till en förtida död skulle kunna undvikas om fler levde på ett annat sätt. Hon pekar särskilt på det tydliga sambandet mellan livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, kol, hjärt-kärlsjukdom och stillasittande i kombination med rökning och för stora mängder av dålig kost.
– Att inte röka är det allra viktigaste för en bra hälsa, anser Kerstin.
Kerstin lyfter i sin nya bok faktorer som påverkar ett långt och friskt liv och hon har då även tittat på hur man lever på de platser i världen som präglas av ovanligt lång livslängd.
Det finns nämligen vissa gemensamma nämnare som är intressanta och som vi kan inspireras av. Rörelsen är grundbulten och i dessa områden har man kvar det mesta av traditionellt kroppsarbete. När det gäller kosten så handlar det om mer grönsaker och mindre rött kött än vi äter här. Dessutom äter man helt enkelt lite mindre och kanske till och med hoppar över en måltid ibland.
Kerstins råd för bättre matvanor
- Rensa ut onyttiga varor från ditt skafferi och kylskåp och ersätt med nyttigare varianter. Det handlar exempelvis om att byta ut allt som innehåller vitt mjöl mot fullkornsvarianter.
- Bestäm dig för några tillfällen varje vecka då du tillåter dig att äta fikabröd, godis, läsk, chips eller liknande. Följ detta under en månad. Minska därefter till ett-två tillfällen per vecka.
- Ät en frukt eller tio nötter till mellanmål om du känner att du behöver få i dig något mellan huvudmålen.
- Drick ett glas vatten före varje måltid och börja måltiden med att äta grönsakerna/baljväxterna innan du äter resten.
- Ät inte efter klockan 19 på kvällen och håll nere intaget av alkohol.
Källa: Artikel i Skaraborgs läns Allehanda 201113